Je hoeft niet goed te kijken om te kunnen zien dat het leven kleurrijk is!

Over Ans Duin

In haar kunst kan Ans het leven verbeelden. Een kunstwerk van Ans Duin ontstaat niet zomaar. Een gebeurtenis, hetzij droevig hetzij vrolijk, zet haar aan tot filosoferen en schilderen. Thema’s als loslaten, het accepteren van het leven, verdriet, rouw, vreugde, geboorte en ouderdom zijn terug te zien in de kunstwerken. Als zij schildert zoekt haar scheppingsdrang een uitweg op het doek. Het schilderen is bij Ans minstens zo belangrijk als het uiteindelijke resultaat.

Ans Duin is in 1944 in Krommenie geboren en op jonge leeftijd verhuisd naar A'dam. Haar creativiteit heeft ze in haar carrière geuit als mode-ontwerpster, organisatie van grote modeshows op cruiseschepen en beurzen. In 1981 startte zij haar modellen/castingburo, hetwelk uitgroeide tot één van de meest gerenommeerde buro's van Nederland.

Ans is dan ook voor vele mensen geen onbekende door haar bijdragen als gast in tv-programma's om over haar werk als castingdirector te praten. In 2002 heeft Ans haar bedrijf verkocht en kon ze eindelijk haar creativiteit als kunstenares benutten. Sindsdien heeft Ans een grote drang tot scheppen van vaak expressionistische kunstwerken in flamboyante kleuren.

Dit zien we direct terugkomen in haar typische bloemenschilderijen. De schilderijen ontwikkelen zich met de jaren, ze worden steeds groter en vooral kleurrijker. Naast haar liefde voor de fleurige bloemenpracht, blijven de eeuwig veranderende wolkenpartijen Ans verwonderen. Men herkent in haar kunstwerken de kenmerkende Nederlandse landschaps- en zeegezichten, vaak met uitbundige wolkenpartijen. De laatste periode vindt er een verandering plaats. De landschappen worden minder bont, maar hebben duidelijk een betekenisvolle spirituele lading.